Αντίο στην απώλεια δοντιών! Τα ανθρώπινα δόντια θα μπορούν να αποκαθίστανται όπως αυτά των καρχαριών

0
865
blank

Είναι γνωστό πως οι καρχαρίες και οι άνθρωποι δεν είναι καλοί φίλοι, αλλά έχουν περισσότερα κοινά απ’ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα. Μια νέα έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες του πανεπιστημίου Sheffield της βόρειας Αγγλίας αποκάλυψε πως τα ίδια κύτταρα που επιτρέπουν στα δόντια των καρχαριών να αναγεννιούνται συνεχώς υπάρχουν και στον άνθρωπο!

Το ειδικό σύνολο επιθηλιακών κυττάρων τα οποία καθιστούν δυνατή στους καρχαρίες την δια βίου αποκατάσταση των αιχμηρών δοντιών τους είναι γνωστό και ως οδοντικό έλασμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Sheffield.

Οι επιστήμονες, μελετώντας καρχαρίες-έμβρυα, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα οδοντικού ελάσματος είναι ενεργά με την αρχική εμφάνιση των δοντιών του καρχαρία και αναδιατάσσονται για την περαιτέρω ανάπλασή τους. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια μοναδική και εντυπωσιακή ικανότητα, οι ερευνητές δηλώνουν πως οι άνθρωποι διαθέτουν το ίδιο σύνολο κυττάρων. Ωστόσο, οι άνθρωποι σήμερα αναπτύσσουν μόνο δύο σειρές από δόντια – τα βρεφικά και τα ενήλικα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα γονίδια που βρέθηκαν στους καρχαρίες και είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των δοντιών έχουν συντηρηθεί μέσα από χιλιάδες χρόνια εξέλιξης και πιθανότητα να δημιούργησαν και τα πρώτα σπονδυλωτά δόντια. Ωστόσο, η ίδια ικανότητα στους ανθρώπους έχει μειωθεί δραματικά  στην πάροδο του χρόνου.

Αυτή η ανακάλυψη αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τους ερευνητές, καθώς οι γενετικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν την συνεχόμενη ανάπλαση των δοντιών στους καρχαρίες ήταν ελάχιστα κατανοητοί μέχρι σήμερα. Επιπλέον, αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στην ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση της απώλειας των ανθρώπινων δοντιών, σύμφωνα με τον Dr. Gareth Fraser, του Τμήματος Επιστημών για Ζώα και Φυτά του πανεπιστημίου Sheffield.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η εν λόγω έρευνα θα διαρκέσει πολλά χρόνια, αλλά εκφράζουν την πεποίθηση πως η αναγέννηση των ανθρώπινων δοντιών θα συμβεί. Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Developmental Biology.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.