Η ανατολή των μόνιμων δοντιών επηρεάζεται από τη μάσηση και το δάγκωμα!

0
593
Η ανατολή των μόνιμων δοντιών επηρεάζεται από τη μάσηση και το δάγκωμα!

Τα παιδιά χάνουν τα νεογιλά δόντια καθώς αρχίζουν να εμφανίζονται τα ενήλικα δόντια τους, αν και οι μακροχρόνιες υποθέσεις σχετικά με το τι προκαλεί αυτή την ανάπτυξη δεν έχουν υποστηριχθεί από κλινικά στοιχεία. Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ διαπίστωσαν ότι η μάσηση και το δάγκωμα διεγείρουν τα ενήλικα δόντια, ώστε τα τελευταία να ανατείλλουν μέσα από τα ούλα.

Η ανατολη των μονιμων δοντιων επηρεαζεται απο τη μάσηση και το δαγκωμα!

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα 3-D βιομηχανικό μοντέλο που δείχνει την κατανομή πίεσης στη γνάθο κατά τη διάρκεια του δαγκώματος και της μάσησης. Χρησιμοποίησαν εικόνες CT σάρωσης της γνάθου ενός 8χρονου για να σχεδιάσουν ένα 3-D μοντέλο που θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να εξετάσουν τις δυνάμεις που παράγει η γνάθος στο δάγκωμα και τη μάσηση.

Σχεδιάσαμε τους σκληρούς και τους μαλακούς ιστούς στη γνάθο και εισάγαμε τα δεδομένα που έχουμε για τις κινήσεις των γνάθων στο λογισμικό“, δήλωσε ο Babak Sarrafpour, DDS, PhD. “Προσομοιώσαμε τη μάσηση τόσο των πίσω όσο και των μπροστινών δοντιών, και μπορούσαμε να αξιολογήσουμε την πίεση στα δόντια, τα οστά και τους μαλακούς ιστούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δράσεις της μάσησς και του δαγκώματος της γνάθου παραμορφώνουν το λεπτό στρώμα του μαλακού ιστού που περιβάλλει τα δόντια που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί, εξαναγκάζοντάς τα να βγουν προς τα έξω.

Υπήρχαν αρκετές υποθέσεις που αφορούσαν στην ανατολή των ενήλικων δοντιών. Ίσως να ήταν αποτέλεσμα του σχηματισμού της ρίζας που ωθεί το δόντι προς την στοματική κοιλότητα. Ίσως ήταν η αρτηριακή πίεση στον πολφό, ή ίσως ήταν οι περιοδοντικοί σύνδεσμοι που σχηματίζονταν και συστέλλονταν, πιέζοντας το δόντι “, δήλωσε ο Sarrafpour.

Ωστόσο, υπήρξαν μια σειρά από μελέτες που έδειξαν ακόμη κι αν αποσυνδέαμε τη ρίζα και τους  περιοδοντικούς συνδέσμους από το δόντι, εκείνο θα εξακολουθούσε να ανατέλλει μέσα από το οστό,” συνέχισε. “Έτσι αναπτύξαμε τη θεωρία ότι ίσως το οδοντικό θυλάκιο των μαλακών ιστών γύρω από τα έγκλειστα ενήλικα δόντια ενεργεί ως ανιχνευτής και πυροδοντείται από τις δυνάμεις του δαγκώματος αναδιαμορφώνοντας το περιβάλλον οστό με έναν τρόπο που πιέζει το δόντι να ανατείλλει στο στόμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το έργο θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω προληπτικές θεραπείες που θα μπορούσαν να διορθώσουν τη γωνία ενός δοντιού πριν ανατείλλει προλαμβάνοντας την ανάγκη για σιδεράκια αργότερα στη ζωή.

Πηγή: http://www.dentistrytoday.com/news/industrynews/item/2188-biting-and-chewing-cause-adult-teeth-to-emerge

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.