Αμερικανοί επιστήμονες μιλούν για σπρέι που καταπολεμά την τερηδόνα

0
896
Αμερικανοί επιστήμονες μιλούν για σπρέι που καταπολεμά την τερηδόνα
Attractive young scientist and her post doctoral supervisor looking at the microscope slide in the forensic laboratory.

Η τερηδόνα δεν δημιουργείτε από την ίδια την ζάχαρη αλλά από ένα βακτήριο (Streptococcus mutans) το οποίο υπάρχει φυσικά στο στόμα μας και μετατρέπει τη ζάχαρη σε γαλακτικό οξύ, το οποίο προκαλεί τις φθορές στην οδοντοστοιχία μας.

Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι δημιούργησαν ένα στοματικό διάλυμα σε μορφή σπρέι το οποίο θα αποτρέπει την δημιουργία τερηδόνας. Ο καθηγητής Τζέφρι Χίλμαν του Πανεπιστημίου της Φλόριντα τροποποίησε γενετικά το βακτήριο Streptococcus mutans δημιουργώντας μια νέα μορφή που δεν παράγει γαλακτικό οξύ κι έτσι δεν φθείρει τα δόντια.

Τα πειράματα που έγιναν στα δόντια ζώων έδειξαν ότι το ένοχο βακτήριο δεν παρήγαγε γαλακτικό οξύ και το τροποποιημένο βακτήριο αντικατέστησε το προηγούμενο βακτήριο στην χλωρίδα του στόματος. Τα εν λόγο ζώα έκαναν διατροφή γεμάτη ζάχαρη αλλά κανένα δεν έκανε τερηδόνα, αντιθέτως η ζάχαρη ήταν αυτή που βοήθησε τα τροποποιημένα βακτήρια να δημιουργήσουν αποικίες στην επιφάνεια του δοντιού.

Ο Αμερικανός καθηγητής είπε: «Πέρασα ένα τέταρτο του αιώνα σε αυτό ακριβώς το πρόγραμμα και μου είναι εντελώς αδύνατο να φαντασθώ ότι θα έδινα στον κόσμο να χρησιμοποιήσει κάτι για το οποίο δεν είμαι απολύτως βέβαιος ότι είναι ασφαλές».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.