Written by 9:29 pm Επιστημονικά Νέα, Καινοτομία

Αυτός είναι ο γευστικός “χάρτης” της γλώσσας μας

Γλώσσα

Ο ισχυρισμός ότι η γλώσσα χωρίζεται σε γευστικές ζώνες έχει καταρριφθεί ενώ η ακριβή λειτουργία της δεν είναι απολύτως κατανοητή.
Όμως, επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν τον γευστικό “χάρτη” της γλώσσας και να δουν τι συμβαίνει κάθε φορά που τρώμε ή πίνουμε. Ο «χάρτης» αυτός αποκαλύπτει πώς χρησιμοποιούνται διαφορετικά κύτταρα για το διαχωρισμό ανάμεσα στις πέντε βασικές κατηγορίες γεύσεων. Η έρευνα διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων, από το πανεπιστήμιο Australian National University και την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά σχεδιασμένο σύστημα μικροσκοπίου και μια ειδική μέθοδος, που ονομάζεται intravital multiphoton microscopy, και έτσι κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα μεμονωμένα κύτταρα. Ο μηχανικός βιοϊατρικής Dr Steve Lee από το ANU εξηγεί: «Παρακολουθήσαμε σε ζωντανό χρόνο τα κύτταρα της γλώσσας να συλλαμβάνουν και να επεξεργάζονται τα μόρια διαφορετικών γεύσεων».
Ενώ ο ο καθηγητής του Χάρβαρντ, Seok-Hyun Yun είπε: «Η σχέση ανάμεσα στα πολλά κύτταρα που υπάρχουν σε κάθε νευρική απόληξη και στην αντίληψη της γεύσης παρέμενε για πολύ καιρό ένα μυστήριο. […] Με αυτό το νέο εργαλείο απεικόνισης, δείξαμε ότι κάθε νευρική απόληξη περιέχει κύτταρα γεύσης για τις διαφορετικές γεύσεις».

Η ανθρώπινη γλώσσα έχει πάνω από 2.000 νευρικές απολήξεις, οι οποίες μπορούν να διαχωρίσουν τουλάχιστον πέντε διαφορετικές γεύσεις: αλμυρό, γλυκό, ξινό, πικρό και ουμάμι. Όμως τα κύτταρα γεύσης αποκρίνονται όχι μόνο στα μόρια που έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια της γλώσσας, αλλά και σε αυτά που υπάρχουν στην κυκλοφορία του αίματος.
Πηγή

(Visited 58 times, 1 visits today)

Last modified: May 10, 2015

Close