Written by 5:23 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Αφιέρωμα Νοεμβρίου: Ο Νέος Σχεδιασμός για το Σαλόνι Αναμονής στο Οδοντιατρείο! (Μέρος Δεύτερο)

Αφιέρωμα Νοεμβρίου: Ο Νέος Σχεδιασμός για το Σαλόνι Αναμονής στο Οδοντιατρείο! (Μέρος Δεύτερο)

Συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας και αυτή την εβδομάδα με τις τελευταίες πινελιές που χρειάζεται ο χώρος αναμονής στο δικό σας οδοντιατρείο, ώστε οι ασθενείς σας να σας επισκέπτονται με χαρά και ανυπομονησία!

3) Τα ευφυή έργα τέχνης αλλάζουν τα πάντα!

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά του σχεδιασμού μιας αίθουσας αναμονής, που ελκύει και διατηρεί την παραμονή των ασθενών ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την επιθυμία τους να συστήσουν τον συγκεκριμένο χώρο και σε άλλους, είναι η τέχνη.
Η επιστήμη μας λέει ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν σκηνές που προτιμούν – μια πανέμορφη θέα, ένα ηλιοβασίλεμα, ένα άλσος δένδρων – τα νευρικά κύτταρα σε αυτό το πλούσιο σε οπιοειδή μονοπάτι στη βάση του εγκεφάλου που οδηγεί από τον οπτικό φλοιό στην περιοχή του παραιππόκαμπου ενεργοποιούνται.
Ο Νέος Σχεδιασμός για το Σαλόνι Αναμονής στο Οδοντιατρείο!
Είναι σαν να λέμε ότι όταν κοιτάζετε μια όμορφη σκηνή, ο εγκέφαλός σας σας δίνει μια υψηλή ποσότητα μορφίνης! Όχι μόνο αυτό, αλλά καθώς το χρώμα, το βάθος και η κίνηση προστίθενται, περισσότερα κύματα ή νευρικά κύτταρα που βρίσκονται μακρύτερα κατά μήκος αυτής της διαδρομής ενεργοποιούνται!
Τώρα, φανταστείτε να γεμίζετε την αίθουσα αναμονής με εξαιρετικές, υψηλής ποιότητας εικόνες από λίμνες, κήπους, παραλίες και άλλες πολύχρωμες φωτογραφίες τέχνης της φύσης. Αυτό που θέλετε είναι εικόνες που να κάνουν εσάς και τους ασθενείς σας να βυθίζονται στη σκηνή, όχι να προκαλούν αφηρημένες ή επίπεδες αισθήσεις.

Ουτε πολύ κρύο – ούτε πολύ ζεστό!

Αφού είχαν περάσει πέντε λεπτά που καθόμουν στην αίθουσα αναμονής της οδοντιάτρου μου, παρατήρησα ότι οι παλάμες μου είχαν ξαφνικά ιδρώσει και οι μύες στο στήθος μου είχαν σφιχτεί.
“Γιατί μου συμβαίνει αυτό;” αναρωτήθηκα.
Έριξα μια πιο προσεκτική ματιά στο περιβάλλον μου και τότε το κατάλαβα. Η παλέτα χρωμάτων του δωματίου περιείχε όλα τα ζεστά χρώματα – κίτρινοι τοίχοι, καφέ καναπές, κόκκινα και πορτοκαλί χαλιά ανεμειγμένα με ροδακινόχρωμα και κίτρινα έργα τέχνης, ζεστό ξύλο και ξύλινες πόρτες.
Τα χρώματα έχουν θερμοκρασία (μετρούμενη σε Kelvin), και όσο θερμότερο είναι το χρώμα, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα άγχους που προκαλούνται στους ανθρώπους. Όσο πιο ευαίσθητο είναι το νευρικό σύστημα, τόσο πιο έντονα οι ασθενείς σας θα νιώσουν αυτές τις δονήσεις.
Το αντίθετο – πάρα πολλοί ψυχροί τόνοι σε ένα δωμάτιο βαμμένο σε ψυχρό λευκό και ωχρό γκρι – μπορεί να αφήσει στους ασθενείς μια επίπεδη, αποστειρωμένη συναισθηματική ενέργεια που είναι τόσο άβολη όσο και ανυπόφορη. Η λύση είναι να ισορροπήσετε τα ζεστά χρώματα με τα ψυχρά.
Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξετε να βάψετε τους τοίχους σας με ένα ζεστό χρώμα, τότε να προτιμήσετε έπιπλα από την πιο ψυχρή οικογένεια χρωμάτων. Και αν οι τοίχοι σας είναι βαμμένοι σε ψυχρότερους τόνους, τότε φέρτε ζεστά δάπεδα και έπιπλα. Ανακατέψτε την παλέτα χρωμάτων στη διακόσμησή σας με αντικείμενα όπως φυτά και φωτογραφίες με φυσικά τοπία με μπλε ωκεανούς ή λουλούδια λεβάντας.
Ο Νέος Σχεδιασμός για το Σαλόνι Αναμονής στο Οδοντιατρείο!
 

(Visited 111 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close