Written by 2:31 pm Διάφορα

Αφιέρωμα Μαρτίου: Ύπνος, Αναπνοή και Παιδιά! (Μέρος Πρώτο)

Ύπνος, Αναπνοή και Παιδιά

Πολλές φορές, στην πρακτική της παιδοδοντίας θα χρειαστεί να πάμε ένα βήμα παραπάνω από μια απλή εξέταση της οδοντοφυΐας ενός παιδιού: οι παιδοδοντίατροι καλούνται να εξετάζουν πια τα παιδιά και ως προς τη συνολική τους υγεία.
Πρέπει να αξιολογούμε τους ασθενείς μας, να εξετάζουμε πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον ύπνο καθώς και να έχουμε την εμπειρία και τη γνώση σχετικά με τη στοματική κοιλότητα όσον αφορά στην πρόληψη και τη φροντίδα. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας ώστε να συμπεριλάβουν τα θέματα του αναπνευστικού συστήματος, τις συνήθειες και τα προβλήματα στην ανάπτυξη ως παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να αναπνέει και να κοιμάται καλά.
Τον Οκτώβριο του 2017, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση παρουσίασε και ψήφισε μια νέα πολιτική σχετικά με τα παιδιά ως ασθενείς. Αυτό το νέο πρωτόκολλο προυποθέτει μια συνεργατική προσπάθεια των γιατρών και των οδοντιάτρων όσον αφορά στην διάγνωση και θεραπεία της υπνικής άπνοιας, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της περίθαλψης. 

Αφιέρωμα Μαρτίου: Ύπνος, Αναπνοή και Παιδιά! (Μέρος Πρώτο)

Πώς να θεραπεύσετε την υπνική άπνοια

Κάθε οδοντίατρος χρειάζεται να κατανοήσει τα εξωτερικά συμπτώματα της ασθένειας, τις βαθύτερες αιτίες της καθώς και τα διαθέσιμα εργαλεία αξιολόγησης των ασθενών. Επίσης, οι οδοντίατροι χρειάζεται να έχουν την τεχνογνωσία για τη διάγνωση αυτών των κλινικών περιστατικών.
Ο οδοντίατρος μπορεί να ξεκινήσει την αξιολόγηση του με ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο ανιχνεύει τα συμπτώματα των αναπνευστικών διαταραχών που σχετίζονται με τον ύπνο. Οι γονείς συμπληρώνουν τη φόρμα, υποδεικνύοντας τον βαθμό σοβαρότητας κάθε συμπτώματος.
Είναι σημαντικό οι γονείς να συμπληρώσουν προσεκτικά τη φόρμα και, εάν είναι απαραίτητο, να αξιολογήσουν τις συνήθειες ύπνου του παιδιού, βιντεοσκοπώντας το ενώ κοιμάται, ή να περάσουν 10-20 λεπτά ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπνέει. Η αναπνοή από το στόμα αποτελεί το πιο σοβαρό πρόβλημα και αντιπροσωπεύει περίπου το 46,7% των 501 παιδιών, που συμπεριλήφθηκαν σε πρόσφατη μελέτη.
Συχνά, οι γονείς δεν συνειδητοποιούν ότι το παιδί τους αναπνέει από το στόμα κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Το ροχαλητό είναι ένα σύμπτωμα που εύκολα εντοπίζεται, αλλά δεν ροχαλίζουν όλοι όσοι αναπνέουν από το στόμα. Το ροχαλητό θα πρέπει να περιγράφεται με μεγαλύτερη ακρίβεια ως «βαριά αναπνοή» ή «αναπνοή που ακούγεται».
Η έρευνα δείχνει ότι εάν ένα παιδί αναπνέει από το στόμα, μπορεί να συνυπάρχουν οκτώ ακόμα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τον βρουξισμό (τριγμός οδόντων), την ασυνείδητη ούρηση κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλεργίες, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα.
Πρόσθετη έρευνα δείχνει ότι το ροχαλητό σχετίζεται με ζητήματα συμπεριφοράς και διαδραματίζει στατιστικά σημαντικό ρόλο στην υπερκινητική συμπεριφορά, τη διάσπαση προσοχής, και την κούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, ο βρουξισμός σχετίζεται με την κακή σχολική απόδοση.
Τα διαθέσιμα εργαλεία αξιολόγησης και διάγνωσης περιλαμβάνουν την κεφαλομετρική ακτινογραφία ή μια σάρωση CBCT με αρχεία που παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και τον όγκο των αεραγωγών. Ωστόσο, αυτές οι εξετάσεις δίνουν μια εικόνα των αεραγωγών μόνο σε όρθια θέση και δεν μπορούν να τους ανιχνεύσουν όταν ο ασθενής είναι σε οριζόντια θέση. Οπότε, εάν οι εξετάσεις δεν δείχνουν κάποιο πρόβλημα στους αεραγωγούς, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αναπνοής κατά τον ύπνο.
Κλινικές εξετάσεις ύπνου στο εργαστήριο καθώς και αξιολογήσεις του ύπνου στο σπίτι είναι διαθέσιμες για τους ασθενείς. Είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητά τα οφέλη και τα μειονεκτήματα κάθε εξέτασης, καθώς και το ποιος είναι υπεύθυνος να συνταγογραφήσει φάρμακα, να αξιολογήσει τις εξετάσεις και να καθορίσει τις επιλογές θεραπείας. Εδώ είναι που χρειάζεται η συνεργασία των ιατρών με τους οδοντιάτρους.
Επιπλέον συνεργασία μεταξύ των ιατρών, των παιδιάτρων, των νευρολόγων, των διατροφολόγων, των οδοντιάτρων και των ψυχιάτρων μπορεί να είναι απαραίτητη.
Κάθε ένας από αυτούς τους επαγγελματίες της υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει και να αξιολογήσει διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στο πρόβλημα της υπνικής άπνοιας.
Μην χάσετε αύριο το δεύτερο μέρος όπου θα εξετάσουμε μια κλινική περίπτωση και τη θεραπεία της καθώς και θα προτείνουμε ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών.
Πηγή: dentaltown.com

(Visited 13 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close