Written by 1:19 pm Διάφορα

Αφιέρωμα Ιανουαρίου: Συνέντευξη για το HAOMS 2018: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλάει στο DentalAlert!

Αφιέρωμα Ιανουαρίου: Συνέντευξη για το HAOMS 2018: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλάει στο DentalAlert!

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν την πραγματοποίηση του 29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής (HAOMS 2018), είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Δρ. Ιωάννη Μελακόπουλο, Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, για τη διοργάνωση και για τα θέματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκειά του.

Συνέντευξη για το HAOMS 2018: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλάει στο DentalAlert!

DentalAlert: Κύριε Μελακόπουλε, το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής είναι γεγονός. Ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής θα θέλατε να μας μιλήσετε για τη διοργάνωσή του;

Δρ. Μελακόπουλος: Η διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, ήταν περιπετειώδης αφού ο Πρόεδρος του Δ.Σ. που  επέλεξε την οργανωτική επιτροπή ήταν ο καθηγητής  Ιωάννης Ιατρού και στη συνέχεια ο καθηγητής Λάμπρος Ζουλούμης. Από το Νοέμβριο και μετά πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας είναι ο κ. Γεώργιος Ράλλης, Διευθυντής της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο ΚΑΤ.  Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ευχαριστήσω και τα τρία Διοικητικά Συμβούλια για την εμπιστοσύνη και την άριστη συνεργασία στην προετοιμασία του συνεδρίου. Τα τελευταία χρόνια, η προσέγγιση στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων γίνεται μέσω του διαδικτύου  και για το λόγο αυτό σας καλώ να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.haoms2018.org/ . Η σχεδίασή   της έγινε από το συνάδελφο Δημήτρη Παπαδάκη και θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο αυτόν όσο και την  εταιρεία Silipsis που την ανέπτυξε στη συνέχεια.

Αφιέρωμα Ιανουαρίου: Συνέντευξη για το HAOMS 2018: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλάει στο DentalAlert!

DentalAlert:Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για την πορεία, την ιστορία και την εξέλιξη του Πανελλήνιου Συνεδρίου Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Δρ. Μελακόπουλος: Ιστορικά η  Εταιρεία ξεκίνησε ως Εταιρεία Χειρουργικής Στόματος, και μετονομάστηκε με την εξέλιξη της Ειδικότητας σε Εταιρεία Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, ωστόσο ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια Εταιρεία με διαφορετικές ονομασίες.

Το πρώτο Συνέδριο της Εταιρείας Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής έγινε το 1969. Μετά από αυτό, πραγματοποιήθηκαν τρία ακόμη Συνέδρια ως το 1989. Ωστόσο, τακτικά το Συνέδριο ξεκίνησε να διοργανώνεται από το 1989 και μετά.

Θεωρώ ότι σταθμός στην ιστορία των Συνεδρίων – πέρα από το 1989 – ήταν το 2014, όταν ο νυν Πρόεδρος της Εταιρείας, κ. Γιώργος Ράλλης,  ανέθεσε τη διοργάνωση στο συνάδελφο Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος είχε την ιδέα να κρατήσουμε το όνομα του Συνεδρίου Στοματικής &Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής με τον αριθμό του , αλλά να προσθέσουμε δίπλα και έναν πιο εύκολο τίτλο. Το HAOMS 2014, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου “Δαΐς” στο Μαρούσι και ήταν ένα μεγαλύτερο, πολυθεματικό συνέδριο, το οποίο απευθύνθηκε σε περισσότερους συναδέλφους και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το οδοντιατρικό και ιατρικό κοινό.

DentalAlert:Ποιος θα ήταν, κατά τη γνώμη σας, ένας ταιριαστός θεματικός τίτλος για το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Δρ. Μελακόπουλος: Όπως ανέφερα και πιο πριν, το 2014 αποφασίστηκε η αλλαγή της μορφή των Συνεδρίων  με αποτέλεσμα να έχουμε ένα πολυθεματικό Συνέδριο κάθε 3 χρόνια, το οποίο προσπαθεί να καλύψει περισσότερα κεφάλαια της ειδικότητας  μας και θεματικά συνέδρια τις ενδιάμεσες χρονιές.

Για αυτό τον λόγο, είναι δύσκολο να δώσει κανείς έναν θεματικό τίτλο. Ωστόσο, για να απαντήσω στο ερώτημά σας, αν θα δίναμε έναν τίτλο στο φετινό Συνέδριο θα ήταν “Η Τεχνολογία ως Αρωγός στην Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική”.

DentalAlert: Μπορείτε να μας εξηγήσετε τον τρόπο με τον οποίο επιλέχθηκαν τα θέματα του φετινού Συνεδρίου;

Δρ. Μελακόπουλος: Όπως προαναφέρθηκε το Συνέδριο γίνεται πια ανά τρία χρόνια, και για το λόγο αυτό έγινε φέτος η προσπάθεια να καλυφθούν θέματα από όλο το φάσμα της ειδικότητάς μας, Επιπρόσθετα  έχουν εισαχθεί Θεματικές Ενότητες όπως αυτή του Χρόνιου Πόνου, οι οποίες απασχολούν ένα ευρύτερο κοινό στις επιστήμες υγείας .

DentalAlert: Με βάση τη θεματολογία του, πού στοχεύει το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Δρ. Μελακόπουλος: Είναι αλήθεια ότι, πάντα στα Συνέδρια έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε νέες μεθόδους από συναδέλφους που τις έχουν ήδη εφαρμόσει. Στην ουσία, ωστόσο, οι τεχνικές τον τελευταίο καιρό στην Ιατρική λίγο πολύ μένουν οι ίδιες. Βελτίωση και αλλαγές προκύπτουν  όταν η τεχνολογία μας βοηθάει να βρούμε καινούργιες προσπελάσεις, ώστε η θεραπεία να με καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερο χρόνο νοσηλείας για τον ασθενή . Η τεχνολογία είναι σημαντικός παράγοντας αυτής της προσπάθειας και γι’αυτό ίσως ο τίτλος που έδωσα στην προηγούμενη ερώτησή σας να είναι ταιριαστός και να εξηγεί  τον στόχο του φετινού μας Συνεδρίου.

DentalAlert: Όλοι οι ομιλητές του Συνεδρίου είναι διακεκριμένοι στον κλάδο τους και μάλιστα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ομάδα διεθνών επιστημόνων που θα σφραγίσουν με το κύρος τους το κατευθυνόμενο μέρος του συνεδρίου. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για τους φετινούς ξένους ομιλητές και για τα θέματα των ομιλιών τους;

Δρ. Μελακόπουλος: Πράγματι, έχουμε τη χαρά να έχουμε πολλούς ξένους ομιλητές  των οποίων οι ομιλίες ποικίλλουν σε θεματολογία. Με βάση τα θέματα τα οποία θα αναπτύξουν, θα αναφέρω ενδεικτικά ορισμένους ώστε να απαντήσω στο ερώτημά σας. Θα ξεκινήσω με την ενδοσκοπική προσέγγιση των σιελογόνων αδένων, την οποία και θα παρουσιάσει στη διάλεξή του με τίτλο “Sialeoendoscopy: Latest in salivaryglands endoscopicsurgery”, ο καθηγητής  Oded Nahlieli. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι  καινούργια, αλλά έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Οπως  γνωρίζετε, η ενδοσκοπική χειρουργική έχει εισαχθεί σε όλους τους κλάδους της ιατρικής. Σε ότι τους σιελογόνους αδένες, ο θεράπων μπορεί  ατραυματικά  με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας να προσεγγίσει βλάβες, οι οποίες παλιότερα απαιτούσαν μεγαλύτερες  χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην τεχνολογία αναφέρεται και η παρουσίαση του καθηγητή Nils-Claudius Gellrich με τίτλο “AdvancedComputer- assisted procedures in craniomaxillofacialsurgery: Where we came  from and where we going to?”. Ο καθηγητής Gellrich θα μας δείξει πώς μπορούμε, σε κάποιες περιπτώσεις στη Στοματική & Γναθοπροσωπική Χειρουργική, να προβλέψουμε την αποκατάσταση ελλειμμάτων  που έχουν προέλθει είτε από τραύματα είτε από κακοήθη νόσο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τον ασθενή μας μέσω της τεχνολογίας.

Σχετικά με τα θέματα Αισθητικής Χειρουργικής, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον κύριο Henry Thuau, διάσημο Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουγό στην Ευρώπη που ασχολείται ιδιαίτερα με την αισθητική  και την ορθογναθική χειρουργική. Να αναφέρω επίσης και τον καθηγητή Fouad  Khoury ο οποίος θεωρείται κορυφαίος στην Ευρώπη σε ότι αφορά τα οστικά μοσχεύματα και διάφορες τεχνικές, τις οποίες ο ίδιος έχει αναπτύξει, που θα μας μιλήσει για τη διαχείριση σκληρών και μαλακών ιστών στην Εμφυτευματολογία. Ενώ μιλάμε για ξένους ομιλητές, θα ολοκληρώσω με έναν Ελληνα, ο οποίος όμως διακρίνεται στο εξωτερικό.  Ο Νίκος Καλαβρέζος, ο οποίος είναι Διευθυντής στο University College Hospitalστο τμήμα Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου στο Λονδίνο και ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς κακοήθων νόσων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, θα μιλήσει για την αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών.

DentalAlert: Θα θέλαμε να μας πείτε την άποψη σας σχετικά με τον διακριτό και διακριτικό ρόλο του Πανελλήνιου Συνεδρίου Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των οδοντιάτρων, των ιατρών και των στοματικών και γναθοπροσωπικών χειρουργών;

Δρ. Μελακόπουλος: Πιστεύω πως, όπως όλα τα Συνέδρια, το Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επωφελούμενος αυτής της ευκαιρίας να συμπληρώσω επίσης ότι το Συνέδριο αυτό μοριοδοτείται. Νομίζω πια πως η συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει μπει σε καλό δρόμο μιας και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος  και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία  έχουν προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, τα οποία βοηθούν και τις επιστημονικές εταιρείες να δίνουν κάποια μόρια στους συναδέλφους. Η προσωπική μου άποψη αν μου επιτρέπεται είναι η συνεχής επιμόρφωση  χρειάζεται να γίνει  κατά ένα τρόπο υποχρεωτική με την έννοια ότι οι  επιστήμες υγείας εξελίσσονται συνέχεια οπότε για να συνεχίζει κανείς να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες χρειάζεται να λαμβάνει συνεχή ενημέρωση.

Αφιέρωμα Ιανουαρίου: Συνέντευξη για το HAOMS 2018: Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής μιλάει στο DentalAlert!

DentalAlert: Για ποιους τρεις βασικούς λόγους θα προτρέπατε τον σημερινό επιστήμονα να συμμετάσχει στο 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Δρ. Μελακόπουλος: Ο ένας είναι σίγουρα το επιστημονικό πρόγραμμα, ο δεύτερος είναι τα πάρα πολλά πρακτικά σεμινάρια είτε με τη μορφή Masterclass είτε Workshop, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει κανείς στα πλαίσια του Συνεδρίου και ο τρίτος λόγος είναι το Μέγαρο Μουσικής. Είμαι πάντα πάρα πολύ χαρούμενος όταν έχω να πάω σε μια εκδήλωση σε αυτόν τον υπέροχο χώρο, ο οποίος μας φιλοξενεί φέτος. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, θα κάνω μια παράβαση και θα αναφέρω και έναν τέταρτο λόγο, ο οποίος είναι η μεγάλη εμπορική έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από 30 εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου της Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής και των Εμφυτευμάτων στα πλαίσια του Συνεδρίου.

DentalAlert: Κατά τη γνώμη σας, έχουν οι Οδοντιατρικές Σχολές της Ελλάδας συμβάλλει στην επιτυχία Συνεδρίων όπως το Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής;

Δρ. Μελακόπουλος: Οι Οδοντιατρικές Σχολές της Ελλάδας είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο, παρά τις τεχνικές και οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Μην ξεχνάμε πώς, η Οδοντιατρική Σχολή της Αθήνας ψηφίστηκε μέσα στις 100 καλύτερες σχολές του κόσμου. Ένα ακόμη δείγμα αυτής της συμβολής είναι ο μεγάλος αριθμός προεγγραφών από φοιτητές, γεγονός που θέλω να ελπίζω ότι σχετίζεται με το επιστημονικό πρόγραμμα , αλλά αναμφισβήτητα πολύ μεγάλη είναι η συμβολή των Σχολών που ωθούν τους φοιτητές να παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες

DentalAlert: Τέλος, θα θέλαμε να αξιολογήσετε τη συμβολή του DentalAlert στην ενημέρωση των ειδικών του κλάδου της Οδοντιατρικής καθώς και στην προώθηση Συνεδρίων όπως το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γιατί, ως κανάλι ενημέρωσης είστε πάντα δίπλα σε όλες τις επιστημονικές εκδηλώσεις. Πέρα από την ενημέρωση την οποία χρειαζόμαστε εμείς ως ιατροί, τέτοιες διαδικτυακές προσπάθειες όπως αυτή του DentalAlert είναι ο απαραίτητος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον πάροχο ιατρικής φροντίδας και σε εκείνον που τη δέχεται ενώ παράλληλα ενημερώνει και για πολλά άλλα θέματα που κανείς μπορεί να μη βρει σε καθαρά επιστημονικά περιοδικά των οδοντίατρων και των ιατρών.

Από τη θέση, λοιπόν, του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ τόσο στην Συντακτική Ομάδα του DentalAlert, η οποία οργάνωσε αυτή τη συνέντευξη, όσο και στη Διεύθυνση της σελίδας σας για την φιλοξενία και την προβολή του Συνεδρίου μας. Κλείνοντας, επίσης, θα ήθελα να κάλεσω όλους τους συναδέλφους οδοντιάτρους και ιατρούς να είναι μαζί μας στο HAOMS 2018 που θα πραγματοποιηθεί στις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη που έδωσε στην Συντακτική Ομάδα του DentalAlert, ο κύριος Μελακόπουλος τόνισε ότι το Συνέδριο ήταν αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας και ευχαρίστησε θερμά όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής που αν και δεν έχουν την ίδια προβολή με τον Πρόεδρο κάνουν ίσως περισσότερα, όπως είπε ο ίδιος.

Τέλος, απηύθυνε τις ευχαριστίες του στον πλατινένιο χορηγό του Συνεδρίου, την AristonDental, τους χρυσούς χορηγούς DencoDentalA.E.B.E., Δ. Μαυραειδόπουλος, ΝΕΓΡΙΝ Dentalκαι PROFILEDentalκαθώς και τους 25 άλλους χορηγούς του Συνεδρίου για την συμμετοχή και τη στήριξη που παρέχουν κάθε χρόνο στις επιστημονικές εταιρείες και φέτος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.
(Visited 56 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close