Written by 6:35 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

6 λάθη που κάνουμε στη στοματική υγιεινή

Στοματική υγιεινή

Όλοι έχουμε μια γενική εικόνα της σωστής στοματικής υγιεινής. Άλλοι μπορεί να έχουμε και μια πιο λεπτομερή εικόνα. Και σε αυτόν τον τομέα η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Γι’αυτό θα δούμε 6 λάθη που μπορεί να κάνουμε καθημερινά όσον αφορά τη στοματική μας υγιεινή.
1) Οδοντικό νήμα
Αν χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα μεν αλλά οι κινήσεις σας είναι απότομες ή “σπάτε” το νήμα ενώ βρίσκεται ακόμα στα δόντια σας, σταματήστε το τώρα. Το οδοντικό νήμα θέλει απαλές “ζιγκ-ζαγκ” κινήσεις. Συνίσταται η επίδειξη της χρήσης του οδοντικού νήματος από τον οδοντίατρο, πριν το χρησιμοποιήσετε μόνοι σας, για να αποφύγετε τραυματισμούς των ούλων.
2) Ένταση βουρτσίσματος
Αν βάζετε αρκετή δύναμη στο βούρτσισμα, δεν κάνετε απαραίτητα καλό στα δόντια και τα ούλα σας, μάλλον το αντίθετο. Μια τέτοια τακτική δημιουργεί υπερευαισθησία στα δόντια και πιθανόν να τραυματίζετε τα ούλα. Ο οδοντίατρος θα σας υποδείξει τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος αλλά και την κατάλληλη οδοντόβουρτσα για εσάς.
3) Συχνότητα βουρτσίσματος
Η συχνότητα του βουρτσίσματος είναι σημαντική για μια σωστή στοματική υγιεινή. Οι οδοντίατροι συνιστούν 2 βουρτσίσματα την ημέρα το λιγότερο. Το ένα να γίνεται το πρωί μετά το πρωινό και το δεύτερο το βράδυ πριν τον ύπνο. Μπορείτε αν θέλετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα αν θέλετε. Όμως κάντε το αφού περάσει μισή ώρα από το τέλος του γεύματος. Και αυτό γιατί αν βουρτσίσουμε αμέσως δεν δίνουμε το περιθώριο στα οξέα και τη ζάχαρη να «αφυπνίσουν» το σμάλτο των δοντιών.
4) Βούρτσισμα…από συνήθεια
Πολλές φορές οι κινήσεις μας την λωρα του βουρτσίσματος είναι τόσο μηχανικές που δεν έχουμε το νου μας στο..που βουρτσίζουμε. Αυτή η τακτική,αν και μπορεί να έχει τη σωστή συχνότητα μέσα στην ημέρα, δεν είναι απαραίτητα και αποτελεσματική. Την ώρα του βουρτσίσματος θα πρέπει να συμμετέχετε όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητά σας. Καλό θα ήταν να ακολουθείτε άλλη τακτική κάθε φορά που βουρτσίζετε τα δόντια σας, έχοντας έτσι μεγαλύτερο ποσοστό αποτελεσματικού βουρτσίσματος.
5) Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Αυτόν τον τομέα δεν θα τον αναλύσουμε ιδιαίτερα πολύ γιατί η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι τρόπος πρόληψης οδοντικών προβλημάτων και πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, όπως το να πλένετε τα χέρια σας όταν πιάσατε κάτι βρώμικο. Ψάξτε και βρείτε τον οδοντίατρο που σας κάνει να νιώθετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη και βάλτε τον στο ετήσιο πρόγραμμά σας τουλάχιστον 2 φορές.
6) “Αθώες” τροφές
Αν οι τσίχλες και τα αναψυκτικά είναι καθημερινή σας συνήθεια, προσπαθήστε να την ελαττώσετε. Αν δεν μπορείτε ή αν δεν θέλετε κάντε το εξής. Μετά το μάσημα τσίχλας ή  κατανάλωση αναψυκτικών πιείτε νερό και κρατήστε το στο στόμα σας για 20 δευτερόλεπτα.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 18 times, 1 visits today)

Last modified: February 19, 2015

Close