Written by 10:11 am Διάφορα, Ιστορική Αναδρομή

14.000 ετών δόντι αποκαλύπτει τις οδοντιατρικές τεχνικές της Παλαιολιθικής Εποχής!

14,000 ετών δόντι αποκαλύπτει τις οδοντιατρικές τεχνικές της Παλαιολιθικής Εποχής!

Οι πρώτοι άνθρωποι είχαν ασχοληθεί και με τις κοιλότητες τερηδόνας, όπως αποκάλυψε η μελέτη ενός τερηδονισμένου δοντιού ηλικίας 14.000 ετών. Ωστόσο, αντί των αποστειρωμένων εργαλείων και των μεθόδων αναισθησίας, οι πρόγονοί μας αφαιρούσαν τις κοιλότητες τους με ακονισμένα, πέτρινα εργαλεία! Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας να είστε ευγνώμονες που δεν χρειάζεται να υποβληθείτε στις ζοφερές οδοντιατρικές πρακτικές της Παλαιολιθικής Εποχής.

14.000 ετών δόντι αποκαλύπτει τις οδοντιατρικές τεχνικές της Παλαιολιθικής Εποχής!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, ανέλυσε ένα δόντι από έναν διατηρημένο αρσενικό σκελετό ηλικίας 25 ετών, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στο Belluno της Ιταλίας το 1988. Οι ερευνητές βρήκαν ότι, το δόντι είχε μολυνθεί και είχε μερικώς θεραπευτεί με τη χρήση αιχμηρών εργαλείων.
Οι ερευνητές ανέλυσαν το μολυσμένο δόντι με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης και βρήκαν θραύσματα και ραβδώσεις, τα οποία αποτελούν ένδειξη της “σκόπιμης” απομάκρυνσης του μολυσμένου ιστού με ένα μικρό, κοφτερό εργαλείο.
Στη συνέχεια, προσπάθησαν να αναπαράγουν την οδοντιατρική διαδικασία ξύνοντας τρεις γομφίους με διαφορετικά υλικά που περιελάμβαναν ξύλο και οστά. Οι δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι οι ραβδώσεις που εντοπίστηκαν στο μολυσμένο δόντι ήταν αποτέλεσμα γρατσουνίσματος. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι, η οδυνηρή διαδικασία συνέβη ενώ το άτομο ήταν ζωντανό.
Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι, στην Ανώτερη Παλαιολιθική Εποχή, οι άνθρωποι γνώριζαν τις επιζήμιες επιδράσεις των λοιμώξεων από τερηδόνα και την ανάγκη θεραπείας της και χρησιμοποιούσαν πέτρινα εργαλεία για να αφαιρέσουν το μολυσμένο τμήμα και να καθαρίσουν την κοιλότητα“, σημείωσε ο ερευνητής Stefano Benazzi από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Το αρχαίο δόντι αντιπροσωπεύει την παλαιότερη αρχαιολογική απόδειξη εφαρμοσμένων οδοντιατρικών πρακτικών, όπως αναφέρει η μελέτη.
Πηγή: www.iflscience.com
Φωτογραφία: Stefano Benazzi
 

(Visited 59 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close