Written by 7:38 pm Επιστημονικά Νέα, Κλινικά Περιστατικά

Πόσο τοξικό είναι τελικά το αμάλγαμα;

35 χρόνια τώρα υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με το αν είναι επιβλαβές ή όχι το αμάλγαμα. Ο προβληματισμός και οι έρευνες προκλήθηκαν από την ύπαρξη υδραργύρου στην σύσταση του αμαλγάματος, ένα στοιχείο που θεωρείται τοξικό και μη ραδιενεργό.
Οι ερευνητικές εργασίες ανέφεραν ότι εντοπίζεται υδράργυρος στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και εφιστούσαν την προσοχή στην μόλυνση του περιβάλλοντος από τα απόβλητα του αμαλγάματος.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει υπάρξει τεκμηριωμένη άποψη που να συνιστά επιβλαβή την ποσότητα υδραργύρου που υπάρχει στο αμάλγαμα. Επιστήμονες αναφέρουν ότι η ποσότητα υδραργύρου που εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό από τα αμαλγάματα είναι μηδαμινή μπροστά στη ποσότητα που λαμβάνουμε από τον αέρα ή τις τροφές.
Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα απόβλητα του αμαλγάματος, κάτι που οι οδοντίατροι πρέπει να είναι πολύ επιμελής ως προς τον τρόπο απομάκρυνσης τους από το οδοντιατρείο.
Όσον αφορά την περίοδο της εγκυμοσύνης και το αν πρέπει ή όχι εκείνη την περίοδο η γυναίκα να τοποθετήσει ή να αφαιρέσει αμαλγάματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει σε έκθεσή της το 1998 ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Παρότι πρέπει να είναι προσεκτική μια γυναίκα κατά  την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς ο υδράργυρος μπορεί να διασχίσει τον πλακούντα αλλά να ανιχνευτεί και στο μητρικό γάλα, η Επιτροπή δεν το απαγορεύει.
Η σύνθετη ρητίνη από την άλλη παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον καθώς συστατικά της έχουν οιστρογονομιμιτική δράση, κάτι που μπορεί να παρουσιαστεί μετά από ατελές πολυμερισμό. Για τη σύνθετη ρητίνη όμως υπάρχει ανάγκη περαιτέρω έρευνας.
Δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

(Visited 45 times, 1 visits today)

Last modified: December 29, 2014

Close