Written by 4:06 pm Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Πως δημιουργείται η ουλίτιδα και πως αντιμετωπίζεται

Η ουλίτιδα είναι μια ήπια μορφή περιοδοντίτιδας, η οποία δεν έχει επίπονα συμπτώματα γι’αυτό και οι ασθενείς την αγνοούν μέχρι να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Η συσσώρευση οδοντικής πλάκας, λόγο κακής στοματικής υγιεινής, είναι ο λόγος που εμφανίζεται. Τα βακτήρια που συσσωρεύονται στην πλάκα, με τον καιρό γίνεται πέτρα και προκαλείται έτσι ερεθισμός των ούλων. Συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ κόκκινα ούλα και ευαίσθητα, καθώς και ελαφριά αιμορραγία κατά το βούρτσισμα ή το δάγκωμα σκληρών τροφών, όπως το μήλο.

teeth and gums, dental plaque

Σχηματισμός οδοντικής πλάκας


 
Οι αντιμετώπιση της ουλίτιδας θα πρέπει να γίνει έγκαιρα για να έχει και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Σίγουρα η βελτίωση της στοματικής υγιεινής θα κάνει καλό στην ευρύτερη υγεία των δοντιών και των ούλων. Όμως αν είστε στο στάδιο όπου έχετε αποκτήσει ουλίτιδα, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο. Αυτό που θα κάνει ο οδοντίατρος ονομάζεται αποτρύγωση, αφαίρεση δηλαδή της τρυγίας (πέτρα). Η αποτρύγωση μπορεί να γίνει με μηχάνημα υπερήχων ή εργαλεία χειρός. Ανάλογα με τον βαθμό ουλίτιδας που έχει ο ασθενής, θα γίνει και ο ανάλογος τύπος (βαθύτερος ή όχι) καθαρισμού.
Στην περίπτωση που ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει πιο εντατική θεραπεία ουλίτιδας θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν αντιμικροβιακά σκευάσματα, για να μειωθεί ο αριθμός μικροβίων. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες του οδοντιάτρου κατά γράμμα, για μια σωστή θεραπεία.
Η βελτίωση και διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει, σωστό και τακτικό βούρτσισμα με μαλακή οδοντόβουρτσα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, και ειδικά 20-30 λεπτά μετά τα γεύματα. Επίσης η χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μια φορά την ημέρα είναι αυτό που χρειάζεται για να αφαιρείται η οδοντική πλάκα ανάμεσα στα δόντια, όπου η οδοντόβουρτσα δεν φτάνει. Τέλος, ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα είναι ένα καλό συμπληρωματικό καθαριότητας για το στόμα. Για όποια απορία χρήσης έχετε να συμβουλευτείτε άφοβα τον οδοντίατρο, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να σας υποδείξει τον σωστό τρόπο των “εργαλείων” αυτών.
dental practitioner with patient
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 23 times, 1 visits today)

Last modified: March 6, 2015

Close