Written by 10:37 am Οργάνωση και λειτουργία Οδοντιατρείου

Οδοντόκρεμα: Η ιστορία της αλλά και πως να επιλέξουμε την σωστή

οδοντόκρεμα

Σήμερα βρίσκουμε πολλών ειδών οδοντόκρεμας με διάφορα συστατικά και διάφορα επιθυμητά αποτελέσματα. Θέλουμε λοιπόν ένα Χ αποτέλεσμα για τα δόντια μας, αλλά τα συστατικά που διαβάζουμε και ακούμε συνεχώς γνωρίζουμε τι είναι και τι κάνουν; Μόνο η οδοντόκρεμα βοηθάει στην καλή στοματική υγιεινή;
Πριν απαντήσουμε στα παραπάνω ερωτήματα ας δούμε λίγο ποια είναι η ιστορία της οδοντόκρεμας και πως έφτασε στην μορφή που την γνωρίζουμε σήμερα.
Οι πρώτοι που έφτιαξαν ένα μείγμα για τον καθαρισμό των δοντιών είναι οι Αιγύπτιοι γύρω στο 3000 π.Χ. Επρόκειτο για ένα μείγμα από τριμμένη οπλή βοδιών, μύρο, τσόφλι αυγού και ελαφρόπετρα η οποία αναμιγνύονταν με νερό λίγο πριν την χρήση για να δημιουργήσει την κρέμα. Από γεύση μάλλον δεν θα ήταν και η καλύτερη αλλά από άποψη καθαριστικής ικανότητας είχε κάποια βάση.

Αργότερα οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν στις κρέμες αυτές και σκόνη από κοχύλια και κόκαλα. Οι Ρωμαίοι πήγαν ένα βήμα παραπέρα και πρόσθεσαν και σκόνη από κάρβουνο, για να έχει καλύτερη γεύση! Μάλλον εννοούσαν ότι το κάρβουνο απορροφούσε τις άσχημες μυρωδιές των υπολοίπων συστατικών.
Το 500 π.Χ παρασκευάζονταν παρόμοιες πάστες στην Ινδία και στην Κίνα, με τους Κινέζους να είναι οι πρώτοι που βάζουν τζίνσενγκ και αιθέρια άλατα στα μείγματα για ωραιότερο άρωμα και γεύση.
Η μορφή αυτή οδοντόκρεμας παραμένει χωρίς βελτιώσεις έως το 1800 μ.Χ. οπότε και προστίθεται σαπούνι στο μείγμα. Το 1850 κυκλοφορούν αυτές οι πάστες σε βαζάκια. Η  Colgate ξεκινά την μαζική παραγωγή της οδοντόκρεμας το 1873. Μετά από λίγο εμφανίζονται και τα πρώτα σωληνάρια, που ήταν φτιαγμένα από μόλυβδο. Το 1914 εισάγεται σε αυτές το φθόριο. Παράλληλα εμφανίζονται και τα πρώτα πλαστικά σωληνάρια που αντικαθιστούν οριστικά τα προηγούμενα.
Σήμερα τα συστατικά μιας οδοντόκρεμας ποικίλλουν με βασικό ίσως συστατικό το φθόριο. Το φθόριο είναι απαραίτητο στη μάχη για την αντιμετώπιση της τερηδόνας των δοντιών. Είναι ωφέλιμο και στα παιδιά και στους ενήλικες. Υπάρχει σε διαφορετικές συγκεντρώσεις που μετριούνται σε ppm: parts per million. Καλό θα είναι η συγκέντρωση φθορίου στην οδοντόκρεμα να είναι 1000-1500 ppm (αναγράφεται στις συσκευασίες).
Οι οδοντόκρεμες επίσης περιέχουν αντισηπτικά για την καταπολέμηση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που προκαλεί τερηδόνα στα δόντια και ουλίτιδα στα ούλα.
Υπάρχουν όμως και πιο εξειδικευμένες οδοντόκρεμες όπως:
1) Για την αντιμετώπιση της αυχενικής ευαισθησίας στο ζεστό και στο κρύο. Επεμβαίνουν στην οδοντίνη του δοντιού και τη δυναμώνουν απέναντι στα ερεθίσματα.
2) Παιδικές που περιέχουν φθόριο 1000ppm για ηλικίες μέχρι 3 χρόνων και 1350-1500ppm για μεγαλύτερα παιδιά.
3) Οδοντόκρεμες που περιέχουν χλωρεξιδίνη και άλλες ουσίες που καταπολεμούν τη μικροβιακή πλάκα. Σε σοβαρές  περιπτώσεις ουλίτιδας
4) Οδοντόκρεμες για βαρείς καπνιστές. Έχουν ισχυρές αποτριπτικές ουσίες.
5) Λευκαντικές οδοντόκρεμες και  θα σταθούμε λίγο εδώ γιατί:
Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες κατά περίπτωση περιέχουν:
α) Υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή του υδρογόνου, σε απειροελάχιστες ποσότητες: Είναι λευκαντικοί παράγοντες αλλά για να δράσουν χρειάζονται παρατεταμένη επαφή με τα δόντια.
β) Διτανθρακικό νάτριο: Ήπιος απτριπτικός και γυαλιστικός παράγοντας.
γ) Ενυδατωμένο πιρίτιο:  Ισχυρό αποτριπτικό.
δ) Φθόριο: Για την προστασία της αδαμαντίνης
Με  αυτές τις ουσίες  επιτυγχάνεται κάποια απομάκρυνση των επιφανειακών χρωστικών και γυαλίζουν τα δόντια. Δεν μπορούν να απομακρύνουν τις εσωτερικές χρωστικές.  Δεν μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των δοντιών προς το λευκότερο, αλλά να αναδείξουν το χρώμα που πραγματικά έχουν. Για λευκότερα δόντια απευθυνθείτε σε οδοντίατρο για την γνωστή λεύκανση. Μετά την λεύκανση όμως μια λευκαντική οδοντόκρεμα μπορεί να διατηρήσει περισσότερο τη λευκότητα των δοντιών.
Τέλος να σημειώσουμε ότι η σωστή τεχνική βουρτσίσματος, μετά από φαγητό και πριν τον ύπνο,  μαζί με την χρήση οδοντικού νήματος και στοματικού διαλύματος και μια προληπτική επίσκεψη στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες είναι μια σίγουρη “συνταγή” για πολύ καλή στοματική υγιεινή κάτι που βοηθάει θετικά και την συνολική υγεία του οργανισμού.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Last modified: January 23, 2015

Close