Written by 12:36 pm Επιστημονικά Νέα, Καινοτομία

Η εξέλιξη της 3D εκτύπωσης ήρθε από την Carbon3D

Carbon3D

Η Carbon3D έδειξε μια νέα εντυπωσιακή τεχνική 3D printing, στην έναρξη της συνδιάσκεψης του Ted conference στο Vancouver στις 16 Μαρτίου. Η τεχνική αυτή εκμεταλλεύεται το φως και το οξυγόνο και υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο εκτύπωσης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.
Οι καθηγητές χημείας και χημικής μηχανικής Τζόζεφ ΝτεΣιμόνε και Έντουαρντ Σαμούλσκι της Carbon3D δημιούργησαν την τεχνολογία τους, με την ονομασία CLIP (Continuous Liquid Interface Production) η οποία αναμένεται να να συμβεί μέσα σε ένα έτος.
https://www.youtube.com/watch?v=UpH1zhUQY0c
Είναι μια τεχνική βιοχημείας η οποία “εκμεταλλεύεται” το φως και το οξυγόνο του αέρα για να δημιουργήσει αντικείμενα μέσα από υγρή ρητίνη. Το φως και το οξυγόνο βοηθάει στην στερεοποίηση της ρητίνης. Η τεχνολογία αυτή είναι εμπνευσμένη από την ταινία του 1991 «Εξολοθρευτής 2» (Terminator 2) όπου το ρομπότ Τ-1000 αναδύεται μέσα από μια λίμνη υγρού μετάλλου.

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφανίστηκε πριν 25 χρόνια. Τώρα όμως η εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας αποτελεί διαφορετική προσέγγιση η οποία θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία και ταχύτητα στην εκτύπωση. Με την νέα προσέγγιση η εκτύπωση επιταχύνεται κατά 25 έως 100 φορές σε σχέση με τις έως τώρα τεχνικές, και επιτρέπει και την δημιουργία αντικειμένων με πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα, κάτι που ως τώρα δεν ήταν εφικτό.

Η δυνατότητα εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής οδοντιατρική είναι πολύ μεγάλη. Πιστεύουν δηλαδή πως μπορούν να φτιάξουν δόντια με 3D εκτύπωση χρησιμοποιώντας μια απλή και συνάμα φθηνή τεχνική, η οποία παίρνει μόλις λίγα λεπτά. «Αυτό σημαίνει πως οι οδοντίατροι μπορούν να εκτυπώσουν/αντιγράψουν ένα δόντι σε περίπου 6,5 λεπτά», εξηγεί ο Τζόζεφ ΝτεΣιμόνε.
Μάλιστα, η ιδέα της αναπαραγωγής δοντιού απτήν αρχή δεν είναι καινούρια, αλλά υπάρχει στην οδοντιατρική κοινότητα εδώ και 30 χρόνια.
Carbon3D printer
Σε κάθε περίπτωση, με αυτή την καινοτομία τα πράγματα θα διαφοροποιηθούν σίγουρα, καθώς θα γίνουν φθηνότερα και ταχύτερα. Με τη μεθοδολογία CEREC δεν χρησιμοποιείται κλασικό 3D printing όπου εκτυπώνεται ένα κομμάτι τη φορά, αλλά η τεχνική αυτή προσιδιάζει πιο πολύ σε γλυπτική με τη βοήθεια υπολογιστή. Πλάθεται και δημιουργείται ένα νέο δόντι από ένα κομμάτι πορσελάνης μέσω 3D scanners και λογισμικού modeling.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 25 times, 1 visits today)

Last modified: March 18, 2015

Close