Written by 8:30 pm Διάφορα

Εσείς; Κάνετε ιατρική αυτο…διάγνωση από το διαδίκτυο;…

Αυτο...διάγνωση στο ιντερνετ

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ζούμε σε μια εποχή που τρέχει σε γρήγορους ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα υπάρχει βομβαρδισμός πληροφοριών. Η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών σήμερα είναι το διαδίκτυο.
Αναμφίβολα το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πληροφορίες και γνώσεις που διαφορετικά θα τις αποκομίζαμε με πιο χρονοβόρο τρόπο. Όμως, πρέπει να συμβουλευόμαστε το διαδίκτυο για τα πάντα; Ακόμα και για την υγεία μας;
Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων που συμβουλεύονται το διαδίκτυο ακόμα και για να κάνουν…αυτο-διάγνωση.΄Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αναζήτηση των συμπτωμάτων τους στο διαδίκτυο, αποσκοπώντας στην εύκολη και γρήγορη διάγνωση. Η υγεία είναι ένα ζήτημα που καλό είναι να μην παίζουμε με αυτό και να μην γινόμαστε όλοι “ειδικοί”.
Ας δούμε όμως τι σημαίνει πραγματικά διάγνωση και από τι συντελείτε.
Η διάγνωση είναι: η διαδικασία καθορισμού της ασθένειας ή του συνδρόμου από το οποίο πάσχει κάποιος με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα που παρουσιάζει. Ο γιατρός καταλήγει σε διάγνωση μετά από μια σειρά ενεργειών όπως: καταγραφή ιστορικού ασθενούς, φυσική εξέταση του ασθενούς καθώς και την αξιολόγηση εργαστηριακών εξετάσεων εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο. Επίσης, ο γιατρός κάνει και διαφοροδιάγνωση (ή διαφορική διάγνωση), δηλαδή αποκλείει παθήσεις που ίσως έχουν παρόμοια συμπτώματα. Μπορεί να υπάρξει μάλιστα συνεργασία ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων για να γίνει σωστή διάγνωση.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να τα συνδυάσει μια μηχανή αναζήτησης και να δώσει την σωστή διάγνωση; Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι η απάντηση είναι αρνητική.
Και ας πούμε ότι κάποιος μπαίνει στην διαδικασία αναζήτησης διάγνωσης στο διαδίκτυο. Υπάρχουν παράμετροι (ερωτήματα) που καθιστούν τις πληροφορίες αξιόλογες ή όχι. Είναι η πληροφορία πρόσφατη και ενημερωμένη από τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις; Η πληροφορία έρχεται από επαγγελματία στον τομέα της υγείας; Η πληροφορία είναι αναρτημένη σε ιατρικό ιστότοπο ή όχι;
Φανταστείτε ότι το ζήτημα αυτό έχει γίνει αντικείμενο μελετών σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Αναφέρουμε ενδεικτικά μια μελέτη του 2013 των Ryen W. White (PhD) και Eric Horvitz (MD, PhD). Συμμετείχαν 500 άτομα, από τα οποία τα 125 επισκέφτηκαν κάποιον γιατρό βασισμένοι σε ό,τι διάβασαν στο διαδίκτυο σχετικά με τα συμπτώματα που παρουσίαζαν ενώ 360 άτομα επικοινώνησαν με τον γιατρό τους και έλαβαν τις σχετικές διαγνώσεις και ενημερώσεις.
Οι ίδιοι μελετητές δημοσίευσαν μια άλλη μελέτη το 2008 με θέμα την κυβερνητική υποχονδρία (Cyberchondria), νεύρωση κατά την οποία κάποιος αισθάνεται συνεχώς ότι είναι άρρωστος, με τη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η νεύρωση αυτή προκύπτει ή επιδεινώνεται από οτιδήποτε σχετικό με την υγεία του διαβάζει στο διαδίκτυο.Η μελέτη έδειξε ότι η χρήση των μηχανών αναζήτησης για κοινά συμπτώματα προκαλεί κλιμάκωση της ανησυχίας και του άγχους όσων συμμετείχαν και ειδικότερα στις περιπτώσεις όπου βρέθηκε δυνητική σχέση των με πολύ σοβαρότερες ασθένειες από αυτές που πραγματικά είχαν.
Τέλος, υπάρχουν και οι άνθρωποι που πάνε ένα βήμα παρακάτω και αποφασίζουν να αγοράσουν διαφόρων ειδών φάρμακα από το διαδίκτυο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δύο μόνο μήνες του 2009 τελωνειακοί υπάλληλοι ανά την Ευρώπη κατάσχεσαν 34.000.000 πλαστά ή ψεύτικα χάπια. Κι αυτό είναι ένα μόνο μέρος μίας παγκόσμιας εγκληματικής δραστηριότητας που εκτιμάται ότι αποφέρει περίπου 75 δισ. δολάρια τον χρόνο.
Ευχόμαστε να μην χρειάζεται να σας επιστήσουμε εμείς την προσοχή αγαπητοί συνάνθρωποι, και να το κάνετε ήδη εσείς για εσάς. Την Ιατρική γνώση και διάγνωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να την αντικαταστήσει κανένα τεχνητό μέσο.
Οι σπουδές όλων των κλάδων της Ιατρικής είναι οι πιο μακρόχρονες, φανταστείτε να μπορούσατε να αφομοιώσετε την γνώση τόσων ετών μέσα από λίγα μόνο κλικ!
Να συμβουλεύεστε πάντα και πρώτα από όλα τον θεράπων ιατρό σας.
Διαβάστε περισσότερα εδώ.

(Visited 35 times, 1 visits today)

Last modified: July 28, 2022

Close